Goda människor

Det finns personer som påverkar en i livet. Personer som hela tiden gör det där lilla extra som gör dem speciella och får en själv att känna sig speciell. Som gödslar sin omvärld med glädje och mänsklighet. Det är dessa vardagshjältar som gör att den mänskliga biten i våran stora maskin till samhälle fungerar. De är där och gör sitt bästa för att kugghjulen ska snurra. Maskinen hade rasat direkt om vi inte hade haft dessa människor som alltid finns där. Det kan vara genom att visa uppskattning, men i många fall räcker det med en dos uppmärksamhet. De springer runt och förgyller världen som livets gurus.

Jag hoppas att jag gör lite skillnad för några människor. Jag vet att jag inte är tillräcklig på den här biten men jag vill medvetet förbättra det hela. Jag vet vilka människor som är viktiga för mig. Jag vet dessutom vilka som har varit viktiga för mig, men som nu kanske mest drar ner mig. Men jag försöker desperat hålla kvar och fortsätta tro, mina tår börjar bli ganska ömma nu men jag har ännu inte lärt mig. Faller tillbaka i gamla spår som förut ledde rätt.

Jag är dålig på att ge beröm. Det vill inte ur mig utan jag hoppas att jag genom mitt sätt utstrålar tillräckligt för att folk ska förstå. Det fungerar inte alltid. Det ska inte heller behöva vara så, jag ska bli bättre. Jag vill kunna ge beröm för det finns så många som förtjänar det. Det här inlägget är beröm för de som känner att de kan ta åt sig. Framförallt är det beröm till en person. Och ja, blogg är rock n roll.

God jul

Blogga på julafton är få förunnat. Festligheterna är slut och nu lämnas man ensam med sina presenter och det finns tid för reflektion. Vanligtvis sköter jag den internt men tiderna förändras och jag är ju en person som följer trender till punkt och pricka (hoho, som tomten hade sagt). Ingen julsnaps men väl en Festis free, lightprodukter kommer ta död på mänskligheten nu när inte längre Bush är ett hot. Light har annars inte varit temat för den här dagen. Galet mycket man stoppar i sig, och när man är som allra mättast så dyker julgodiset upp. Artigt smäller man i sig allt som det bjuds på och sedan sitter man där som en svullen boll. Man går från rund till rundare.

Presenter fick jag idag. Får väl slänga iväg ett tack till Jesus ikväll. Det blev presentkort på IKEA, det blev en kudde. Det blev också en tandborste, motiveringen: jag ville fylla ut med lite mer presenter till dig. Det är mamma i toppform.

Hitler's bad, Vandals good

Energisk musik framkallar en känsla som inte är sann. Jag är inte pigg men nu sitter jag likförbannat här och studsar ikapp med trallvänlig musik och har det faktiskt ganska bra. Jag planerar för framtida trevligheter och om alla bollar som är i luften just nu landar i rätt hål, precis som på lilla sportspegeln, så kommer jag ha det trevligt i framtiden. Jag lever med tron, det duger ikväll. Låtar som sjungs på svenska behöver inte vara lika bra som andra låtar för att vara bra. Haltar logiken? Bra. Även jag småhaltar, fjärde raka dagen med träningsvärk idag. Blir nog till att ringa försäkringskassan imorgon ifall det inte blir bättre. Alternativt lägga mig på latsidan ett halvår igen. Den meningen fick energin i mig att pysa ut lika snabbt som ur en pruttkude och jag satt förlamad några sekunder och tänkte på att sova. Länge. När jag tog det vidare några steg och funderade på att tejpa fast kudden runt huvudet för att sedan bege mig till jobbet, ja då kände jag att det var dags att försvinna in i verkligheten igen.

Idag är jag en okoncentrerad lyssnare när det gäller musiken. Just nu drar jag det till sin spets genom att lyssna på ett band som jag skrattade åt i högstadiet. The Vandals. De är sjuka i huvudet. Albumet Hitler's bad, Vandals good skvallrar nog om detta. Jätteroliga emellanåt och det här är ingen fullkomlig dag så då behöver inte musiken vara det heller. Något som däremot är fullkomligt är katastrofen i köket därnere. Kolsyran är slut så jag kan inte gå ner och dricka vatten så fort jag känner mig rastlös. Istället har jag tagit upp mitt spindelharpanspelande. Hur givande är det tror ni (om man är lika långsökt som jag blev i efterhand kan man få det till en ordvits)?

Fredag imorgon. Det naturliga steget vore att borra ner huvudet i kudden så hårt att jag aldrig mer kommer loss. Fast så kommer det inte att bli. Det kommer bli att jag intalar mig själv att jag ska borra ner huvudet i kudden men istället så hamnar jag med vänner och utforskar landskap fulla av pilsner och doftsprit. Jag fick det att låta fint om inte annat. Dessutom är det fan så mycket roligare än att borra. Att hamna på ett ställe och vara öppensinnig som en turist och hamna bredvid en snubbe som man aldrig träffat innan, aldrig kommer träffa igen, pratandes om något som jag aldrig kommer prata om igen. Jag menar, hur många åker till Sunny Beach för att diskutera turkiska arméer?

Jag ska försöka mig på något nytt. Eftersom att jag läser Kallebabys blogg så förundras jag inte bara över hans texter utan även över att han lyckas smälla in ett youtubeklipp i inlägget. Ren jävla magi. Idag vill jag härmas men snubben är upptagen på msn. Därför ska jag försöka lösa det på egen hand. Det här skriver jag innan försöket (nähe?!). Nu lägger jag på, ni märker om det lyckades eller ej. Hej.

Vad ful du har blivit

En sak man uppfostras till här i livet är att inte vara ärlig mot sina medmänniskor. Det är såklart ruttet. Likförbannat är det sant. Som med all annan uppfostran så sker den stegvis och därför är du knappast fullärd, inte nu, ännu mindre som barn. Även om jag kanske tror att vi är mer av den riktiga människan innan vi lär oss alla rätt och fel, men den teorin sparas till den gången då den inte sparas längre. Att jag aldrig kan låta bli alla sidospår, skärpning i leden. Jag var på kalas i söndags, min ena kusin fyllde tvåsiffrigt för första gången. När jag knackar på dörren så är det självklart födelsedagsbarnet som ska öpnna för att mottaga presenter. Dörren öpnnas men han får ingen present och jag får inget hej. Bara en lång blick. "Vad ful du har blivit". Ingen standardmässig påpekan om att jag har klippt mig, bara ett kort konstaterande. Så jävla rätt. Kritiken då? Jag vill tro att den är obefogad. Jag kan fortfarande inte bestämma mig för om min frisyr ska vara kort eller ej. Jag trivs med det när jag inte ser mig själv. När jag ser mig själv stannar tankarna ett ögonblick och jag studerar vad jag ser. Ibland gillar jag det, men inte alltid. Fast det gjorde jag kanske inte innan heller?

Ingen kan väl ha missat att Thåström ska ut på turné. Det är få nyheter som är lika glädjande. Nu funderar jag mest på om jag ska se han i Linköping eller ej. Att jag ska se honom i Göteborg är lika självklart som Adebayors storhet. Jag som tack och lov inte är religiös kan ändå uppleva stunder som motsvarar ett möte med Gud. Att stå och bara le som en idiot mitt i publiken är en känsla som är svår att finna på andra håll. Den kvällen kommer världen utanför Lisebergshallen inte att existera. Men om den gör det så är den full av blomster och alla går runt med samma dumma leende som jag har. Efter konserten lär världen snabbt falla tillbaks i sitt trötta spår runt solen och om jag skulle vara dum nog att behålla leendet så skulle jag snart omplaceras.

Snart är det inte onsdag längre, det betyder i sin tur att helgen närmar sig. En ännu oplanerad sådan. Söndagen borträknad, det är inte den man tänker på först när någon slår ordet helg i huvudet på dig. På söndag ska jag träna fotboll. Skoj. Förra veckan blev jag så pinsamt trött, lär bli det den här gången också. Detta trots att jag satt på motionscykeln och plågades idag, frivilligt och på egen hand. Det här är värt att skriva just på grund av att det är historiskt. Kanske också lite farligt.

Romelanda i allsvenskan 2013!

Allt måste inte vara rätt eller fel

Att jag sitter här innebär i princip att mitt rum är ostädat. Har funderat ett bra tag på att städa det nu, något som jag antagligen kommer att tvingas göra ett tag till. Få saker motiverar mig mindre, skulle väl vara en löprunda kanske? Jag ser bilden av mig springandes på en lerig stig med stumma vader och med dammsugaren på ryggen. En mardröm både för mig och för betraktaren. Stigen är väl den som går mest oberörd från händelsen.


Jag har klippt mig förresten. After work brukar innebära det. Vissa idéer framstår som totalt lysande när man befinner sig i ett visst tillstånd. Så är det för alla. Den här idén var min egen även om jag inte riktigt kan förstå varför. Klippa mig har jag behövt länge, varför blev det plötsligt så akut? Varför blev det plötsligt så kort? Jag tror att jag har kortast hår i Tyskland för tillfället och det var väl inte så jag tänkte mig att jag skulle möta julen. Jag lyckades inte hålla huvudet kallt i fredags och det gör att jag numer tvunget håller det kallt. Kyllager och korta frisyrer är ingen bra kombination och att slänga in en mössa framkallar mest ett frustrerande kliande. Dessutom är CCCP-mössan borta så det känns mest lönlöst.


Tur att inte jobbet känns lönlöst. Det vore olustigt.


På Adebayors blogg kan man läsa att han är nominerad till Afrikas bästa fotbollsspelare. Föga förvånande förstås för föregående förstfödde, fönsterputsande föttiåring. Men för allmänheten är det inte lika solklart. Vad som är än mindre solklart är att han även är nominerad till mest populäre snubbe här hos mig. Här är dock konkurransen mycket hårdare, trots att det saknas både egyptier och ghananer på listan. Förargligt. Thåström kvalificerar sig dock in på listan utan problem. Där har vi en man som är unik. Precis som alla andra så sitter han inte inne på "sanningen". Ändå lyckas han sprida sanningar runtomkring sig. Det önskar jag att jag också kunde göra. Just nu är jag upptagen med att riva gamla föreställningar. Jag har börjat dra ett streck genom hjärnan och jag har inga planer på att sluta stryka över sådant som jag tidigare trodde var rätt. Rätt eller fel? Det vet inte du. Det vet inte jag. Det vet Thåström.


Tuborg

Jag känner för att panga på en rödbeta idag. Eller hur är det man säger? Nåväl, danmarksresan hade toppar högre än hela Danmark, vilket i och för sig (ska det särskrivas eller ej?) inte säger så mycket. Jag menar, vi var inte där för att upptäcka glaciärer eller för att dansa till after ski-musik. Vi var där för att få bli ett med den danska societeten. Det lyckades vi med. Efter att vi haft korsförhör med en del förbipasserande danskar på gatan så lyckades vi hitta vårat hotell. Vi gled igenom parkeringen och fann vår väg till lobbyn. Den var av högre klass än Janssons mjukisbyxor, tror inte ens att mina jävligt dyra strumpor kan gå vinnande i det racet. Vi övervägde att acceptera att vi antagligen gått fel, det här kändes inte rätt. Likförbannat så fångades receptionskvinnans uppmärksamhet, antagligen på grund av den otroliga charm som präglade sällskapet, och vi fick efter en del förhandlande kortet till våran dörr.


*Konstpaus*


Vår rum låg inte på bottenvåningen, jag tror inte att man får ha rum på hotellets bottenvarning, det vore alldeles för enkelt. Vi var tvungna att använda hissen. Ett uppdrag för Gunde. Första hissen som vi steg in i steg vi också ur. Den var för bra för oss. Efter att ha stått och kliat skägg en bra stund så lyckades vi ta oss upp till vår våning och därefter kunde vi göra oss hemmastadda på rummet.


Efter att sängarna noga granskats så begav vi oss ner för att påbörja resan till Store Vega. Jag var orolig och ville ha reda på taxinumret. Som tur var så frågade vi inte efter det i receptionen. Tänk dig ett femstjärnigt hotell med femstjärniga gäster, då har man inte mage till att fråga om numret till taxi. Vi steg ur hotellet och då rullade taxibilarna fram (åtminstone kändes det så) och vi steg in. "Store Vega" sa jag på grötig danska. Dit for vi.


Med tanke på sällskapet jag färdades med, Fred, Nicke och Jansson, så förstår ni vid det här laget att det är dags för resans första kebab. Den förtärdes på ett mysigt ställe och medan vi tryckte i oss varsin fet kebab, var och en ackompanjerad med mayo och pommes, så lyckades vi nog skrika Tuborg ett par hundra gånger. Dansken kollade på oss, vi åt hans kebab. Alla var nöjda.


Resans första öl då? En Tuborg. Den rann inte ner på den albanska baren i kringområdet, vi hittade istället ett mysigt ställe med en tillhörande labyrint. Långt in som fan i grottan så bänkade vi oss ensamma och hade det trevligt. Alla som kom runt hörnet till oss vände lika snabbt för att någon av oss alltid lyckades tajma ett perfekt "Tuborg!" när så skedde. Jag lyckades bluffa i dom andra (med Freds hjälp) att vi hade blivit utskickade men istället flög nästa runda med öl in på bordet. Hvergang!


När ölen hade utvärderats så begav vi oss till konsertområdet och pissade in toaletterna ganska grovt. Jansson var utan biljett och fick snällt följa spänningen i nattklubben bredvid. Passande nog var det något event där så han hivade i sig gratis öl. Tur som en tokig. Men så var han ju på en danmarkstur med några tokiga också. Förbandet hann börja och det var över förväntan. En gitarrist och en sångare med en akustisk gitarr fick räcka, de lyckades övertyga mig ändå.

Men vi var ju alla där för Gogol Bordello. Därför var det med ljus röst och ett glädjeskutt som de välkomnades in på scenen av oss och två timmar senare så förstår jag äntligen vad man menar med publikhav. Min tröja var blöt nog att dränka ökenråttor. Röjet var totalt och man kunde inte röra sig en centimeter om inte personerna bredvid gjorde likadant. Efteråt fick jag och Fred skaka hand med Eugene så vi förvandlades till idolstinna småbarn. Anledning nog för att bege sig.


Tillbaks till labyrintstället och våra blöta tröjor fick oss att beställa in ett otroligt antal med paraplydrinkar. Goda sådana. Vi var fyra deltagare som tävlade i att vara givmildast och det är tur att man har två händer vid sådana här tillställningar. Den kvinnliga bartendern dubbades till snyggast i Danmark innan vi lämnade över till morgonenljuset.


Nästa dag så vaknade man upp i en säng som var bäst i världen. Jag hade kunnat sova på nacken hela natten och ändå vaknat med bilden av helkroppsmassage framför mig. Magiskt. Efter att ha berömt sängarna en tid så begav vi oss för att fylla magarna med proviant. Det blev efter en tids diskussion hotellets restaurang som utnyttjades. Varsin grov burgare sköljdes ner med kaffe. Notan stannade på 1400 spänn, precis lagom för en frukost på femstjärnigt hotell. Tillbaks till rummet för att planera dagen. Det slutade med att vi kollade på en repris av Bayern Munchen - Steua Bucharest. Det var bättre än vad det låter som. Vi beslutade oss för att bege oss till en affär för att hitta dryck. Valet föll på Seven-eleven. 12 tuborg och 1 flask Fish senare så var vi tillbaks på rummet och började ladda. Vi gjorde en rolig förfestlek och började finna rätt läge. Det kändes rätt att gå till hotellbaren och ta över stället.


Hotellbaren hade drinkar som var lyxiga som satan. Vi avhandlade några Hunk Martinis och hade ett förgyllande snack som jag uppskattade väldigt. Vi passade på att fråga om ett lämpligt partyställe. Valet föll på Luux. Taxichaffisen förklarade att vi kommer inte in dit med våran klädsel men vi var fulla av självförtroende. Ännu bättre blev det efter ett besök hos donken. Vi gled fram till stället och seglade in på plats. Ta dig där bak din danske taxichaffis!


Du hamnar på ett fint ställe i Danmark, det finns bara en sak att göra. Jag ranglar fram till baren och drar in ett helrör Bacardi Apple. 1400 spänn flyger ifrån mitt konto medan jag blandar en för stadig drink. Sedan var det dags att inta dansgolvet. Jag gjorde en jävligt avancerad snurrfint och landade två meter längre bort, men det brydde jag mig inte om.


Här börjar det bli luddigt.


Vi går ut och jag frågar om folk vet vad Bulgariens högsta berg heter. Varför? Ingen aning. Tröttsamt? Bara för alla andra. Jag lyckas komma bort från gänget och hanmnar på en trång bar någonstans i Köpenhamn. Möter en trevlig herre som bjuder på en bira. Han känner i sin tur en trevlig kille som bjuder på nästa bira. Han föreslår sedan att vi drar hem till honom och lyssnar på elektroreggae. Lysande! 20 minuters taxifärd senare så sitter vi hemma hos honom och lyssnar på musik och pratar om någonting. Kompisarna ringer och undrar var jag är och förundras nog över mitt svar.


Även en efterfest har ett slut. Fem på morgonen skickar han ut mig på den danska gatan. Jag ringer taxi men fattar ingenting. Går 100 meter, ringer taxin igen. Fattar fortfarande ingenting. Bestämmer mig för att börja gå hem. Varenda bil som passerar ställer jag mig framför men alla undviker mig. Slutligen dyker det upp en taxi som plockar upp mig och han lär inte ha trott på att jag bodde där jag bodde. Men han körde mig till Hotell Mariott och jag betalade fint och ranglade in. Lyckas prata till mig en nyckel till rummet trots att det inte var meningen och tar mig sedan in till rummet och väcker alla för att sedan slockna. Det är tufft att ligga på topp.


Nästa morgon vaknar jag men känner mig ändå inte vaken. Inte ens en dusch kan ändra på det. Vi checkar ut och har sex timmar att döda innan bussen går. Vi spenderar en del av dessa på Jensens Böfhus. En stadig köttbit senare så beger vi oss till ett café. Nicke och Jansson hystar in toast men det kändes inte helt rätt. Det blev en iskaffe istället. Tiden går sakta så vi beger oss till en pizzabuffé för att göra något åt det. Åt, det gjorde vi. Jobbig känsla efteråt men lyckligtvis så närmade sig bussens avgång och vi klev in näst först och paxade bakre delen. Ipoden guidade mig hem och jag kramade min kudde.


Så går det till i Danmark.


RSS 2.0